Scheepsschroeven

SIP Marine ontwerpt en levert high-end scheepsschroeven, die zich kenmerken door het hoge rendement en zeer lage geluids- en trillingsniveaus. Ook in de scheepsvoortstuwing worden steeds hogere eisen gesteld aan prestatie, comfort en duurzaamheid.

Scheepsschroeven

SIP Marine ontwerpt en levert high-end scheepsschroeven, die zich kenmerken door het hoge rendement en zeer lage geluids- en trillingsniveaus. Ook in de scheepsvoortstuwing worden steeds hogere eisen gesteld aan prestatie, comfort en duurzaamheid.

Prestatie, comfort en duurzaamheid

In diverse segmenten zoals bij superjachten, high speed schepen en in de binnenvaart, hebben onze schroeven hun zeer hoge rendement en zeer lage geluids- en trillingsniveaus al lange tijd bewezen. De ervaring die SIP Marine daar opgedaan heeft, wordt door ons ook toegepast in andere sectoren, zoals bij de werkschepen, de visserij, de koopvaardij en de baggerij.

Het resultaat: maximale prestatie, comfort en duurzaamheid door een top ontwerp, uitstekende materialen en een nauwkeurige productie.

Prestatie

Bij ieder ontwerp zullen we het maximale aan stuwkracht en rendement uit de installatie halen, zodat u optimaal gebruik maakt van het geinstalleerde motorvermogen.

Comfort

Door het toepassen van uitgebreide analyse tools zijn we in staat om heel precies het gedrag van de schroef in de stroming rond het schip te bepalen en daaruit de interactie met het schip te optimaliseren naar minimaal trillings en cavitatie gedrag. Dat leidt tot zeer hoge niveaus van comfort en minimale geluidsbelasting aa boord, in welke toepassing dan ook.

Duurzaamheid

Een goed schroefontwerp is duurzaam; het optimale rendement zorgt ervoor dat het brandstofverbruik beperkt blijft tot het absoluut noodzakelijke, een laag geluids- en trillingsniveau voorkomt vermoeiing van mens en materiaal, en het voorkomen van cavitatie leidt tot langere levensduur van schroeven, roeren en straalbuizen.

Het ontwerp

CFD

De ontwikkeling van de scheepsschroef heeft de laatste jaren een enorme (r-)evolutie meegemaakt. Nog snellere computers en geavanceerde software hebben het mogelijk gemaakt de hydrodynamica van de schroef te simuleren als in werking onder het schip. Ook in het productie proces zijn grote stappen gemaakt. Geautomatiseerde en gerobotiseerde productie en bewerking van scheepsschroeven wordt intensief ingezet.

Doorsnede schroefblad

De doorsnede van een schroefblad vormt een profiel, net zoals de doorsnede van een vliegtuigvleugel. De vorm van het profiel bepaalt hoe de druk van het omstromende water verdeeld wordt en daarmee worden de drukverdeling en het cavitatie gedrag van de schroef bepaald. Bij gebruik van standaard profielen valt de drukverdeling nauwelijks te beïnvloeden, maar door variatie van de profielvormen kunnen drukfluctuaties en cavitatiegedrag geoptimaliseerd worden.

Geen standaard profielvormen

Sip Marine gebruikt daarom geen standaard profielvormen; bij ons kan elk profiel op elke positie in het blad worden aangepast in elke denkbare vorm door variatie van de dikte- en welvingsverdeling. Hierbij worden de profielen geoptimaliseerd om zo laag mogelijke drukfluctuaties te creëren, cavitatiegedrag te minimaliseren en tegelijkertijd de stuwkracht maximaal te behouden.

Voorkom verrassingen

In een simulatieberekening kan SIP Marine de schroef in elke ontwerpvariant, laten draaien in het snelheidsveld zodat prestatie en cavitatiegedrag zichtbaar wordt. Dit vergroot de zekerheid van een optimaal ontwerp en voorkomt verrassingen bij de proefvaart. SIP Marine maakt intensief gebruik van deze moderne technieken om de beste schroef voor uw schip te realiseren via het unieke 5 stappen proces.

CFD-analyse

cfd2

Met onze, in huis beschikbare CFD applicatie van Fine™ / Marine kunnen we de drukverdeling en omstroming van het water rond het schip uitrekenen en bepalen hoe het snelheidsveld ter plaatse schroef eruit ziet. De snelheden en richtingen van de stroming in het gebied waar de schroef draait zijn van groot belang in de optimalisatie van het schroefontwerp.

Diverse basisparameters in het schroefontwerp, zoals koordelengtes en spoedverloop, kunnen worden aangepast. Hierna vindt fine-tuning van het ontwerp plaats door variatie van de profielvormen.

cfed3

Levering in elke kwaliteitsklasse en classificatie bureaus

SIP Marine schroeven worden geproduceerd bij geselecteerde partners in elke wenselijke afwerkingsklasse volgens ISO 484; van Class 2 voor eenvoudige toepassingen tot Class S voor marine, high speed toepassingen en extreme geluidseisen. Onze Class 1 en Class S schroeven worden CNC bewerkt om een exacte realisatie van de profielvormen en het hoogste niveau in afwerking te waarborgen.

Wij kunnen onze schroeven leveren in diameters tot 6500 mm en 40 ton gietgewicht.

Levering conform de eisen van de meest gerenommeerde klasse bureaus, zoals Bureau Veritas, Lloyd’s Register, DNV-GL, ABS, RMRS en andere is mogelijk.

SIP Marine maakt intensief gebruik van deze moderne technieken om de beste schroef voor uw schip te realiseren via het unieke 5-stappen proces

Markten

Referenties